Wit Brood: Soorten & Hoe Bakken

Wat is wit brood


Wit brood is zoals de naam doet vermoeden brood dat vanbinnen wit is. Hiervoor wordt tarwebloem gebruikt. Dit bloem wordt dus uit tarwe gehaald waaruit de zemelen en kiemen zijn gehaald.

Er zijn er waarbij bij de bereiding melk wordt gebruikt en waarbij er enkel water wordt gebruikt. Men onderscheidt dus waterwitbrood en melkwitbrood.

Hieronder volgen enkele bekende varianten van wit brood:

  • Casinobrood: Rechthoekig brood. Heeft meer de vorm van een langwerpige cake. Dit wordt gebakken in een broodblik.
  • Lampionbrood: Dit wordt in een gesloten ronde vorm gebakken.
  • Tijgerbrood: De unieke look van dit brood bekom je door de bovenkant van het brood te bestrijken met een mengsel van water, paneermeel, gist, suiker, olie en zout. Dit tijgerlaagje scheurt wanneer het deeg rijst en vandaar krijg je de tijgerlook.
  • Knipwit: Bij dit soort wit brood wordt het deeg alvorens het bakken bovenaan open geknipt. Voor de rest wordt het opdezelfde manier gebakken als casinobrood.
  • Rondwit brood: dit brood is bovenaan rond maar is ook langwerpig. Het wordt ook in een broodblik gebakken.
  • Vloerbrood: Dit is een witbrood dat niet in een broodblik wordt gebakken maar wel op de vloer van de oven. Soms doet men hier maanzaad of sesamzaad bij. Soms worden er inkepingen gemaakt (net zoals bij stokbrood trouwens vaak gebeurt) en dan heet dit een Weense snijder.
  • Stokbrood: dit soort wit brood is langwerpig en je kan zelf stokbrood bakken volgens ons recept.
  • Tussen deze broden verschilt soms het bakproces.

Er zijn nog veel meer varianten van deze broodsoort.

Wit Brood Bakken


Om wit brood te bakken kan je simpelweg ons standaard recept volgen dat je hier vindt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten