Brood Bakken Zonder Gist: Probeer Zelf Het Recept

Brood bakken zonder gist


Meestal wordt brood gebakken met droge of verse gist. Maar in sommige gevallen maakt men ook brood zonder gist. Eigenlijk werd brood vroeger altijd zonder gist gebakken en werd desem toegevoegd aan het brood om het brooddeeg te doen rijzen.

Dus eigenlijk is het een recente verandering aan het maken van brood. Volgens wetenschappers werd er reeds brood met zuurdesem gebakken omstreeks 4000 voor christus en dit tot in de 19de eeuw.

Zuurdesem is eigenlijk een mengsel van bloem met water dat gedurende een lange tijd in een warme ruimte heeft gestaan. Dit heeft er voor gezorgd dat het mengsel is beginnen fermenteren en dat er melkzuurbacteriën zich in het mengsel hebben gevormd. Deze zullen zorgen voor het rijzen van het brood.

Er zijn een aantal recepten om brood te bakken zonder gist:
  • Brood bakken met zuurdesem.
  • Brood bakken bakpoeder (15 gram bakpoeder per 500 gram bloem)

Brood bakken met zuurdesem


Eerst maak je de desem. Hiervoor meng je 50 gram water met 50 gram volkorenbloem. Het mengsel zet je een paar dagen aan de kant in de woonkamer (niet in de koelkast). Soms roer je hier eens in. Als er luchtbellen verschijnen is dit teken dat er bacteriën aan het werk zijn. Voeg nogmaals 100 gram water en 100 gram meel toe. Een dag later is het mengsel vol met bubbels en ruikt het zuur. Dan giet je alles weg behalve 50 gram van de 300 gram en meng je het opnieuw met 100 gram water en 100 gram meel. Na 12 à 24 uur heb je jouw desem.

Je plaatst de zuurdesem in de koelkast en wanneer nodig neem je er wat van. Voor een brood van 750 gram heb je zo een 50 gram nodig. Je kan altijd zuurdesem bijmaken door het meeste weg te gieten en dan telkens 100 gram water en 100 gram meel toe te voegen. Je zorgt er eigenlijk voor dat er bacteriën overblijven die dan hun werk doen en je hoeft dan niet een paar dagen te wachten zoals de eerste maal. Als je lang geen brood bakt kan je best de desem invriezen.

Recept bakken van zuurdesembrood (brood zonder gist)


We gaan nu ons brood zonder gist bakken. Hier volgt ons recept:
  1. Maak een deeg van 100 gram tarwebloem, 100 ml water en 50 gram desem. Laat dat een nachtje staan in een kom die je afdekt met plastic folie.
  2. Voeg nu aan dit mengsel 400 gram bloem en 225 ml water toe. Begin met het kneden van het deeg en na een 7 minuten voeg je ongeveer 10 gram zout toe.
  3. Als het deeg genoeg gekneed is (met de hand of een broodbakmachine) kan je het deeg wegzetten. Dek het af met plastic folie en laat het 4 a 5 uur rijzen tot wanneer het volume verdubbeld is.
  4. De oven kan nu voorverwarmd worden op 220 °C.
  5. Strek het deeg een beetje uit en leg het op bakpapier en leg dit op de bakplaat. Bak gedurende een half uur op 220 °C.
Dit brood wordt soms zuurdesembrood genoemd wat 1 van de vele broodsoorten is.

1 opmerking:

  1. Zuurdesem bevat wel gist, het zijn wilde gisten ipv Fabrieksgisten. Gelieve juiste info te geven

    BeantwoordenVerwijderen