Notenbrood Zelf Bakken Met Ons Recept

Wat is notenbrood


Notenbrood is zoals de naam al doet vermoeden brood met daarin noten. Welke soorten noten gebruikt worden hangt af van persoonlijk smaak. Echter vind je meestal hazelnoten, walnoten en soms zelf rozijnen in dit brood terug.

Voor echt Vlaams notenbrood wordt het deeg gemaakt van een mix van tarwebloem met roggebloem. Er wordt daaraan een kleine hoeveelheid gist en desem toegevoegd om het brood te laten rijzen.

Deze broodsoort wordt meestal niet in een broodbakmachine gemaakt maar in een echte oven. Notenbrood gaat perfect samen met allerlei kazen en is dus geschikt om te serveren bij een kaasschotel.

Ingrediƫnten notenbrood


Je kan ons recept voor zelf brood bakken volgen en dan gedurende het mengen gemalen noten aan het deeg toevoegen. Maar hieronder geven we je een meer gedetailleerd recept om zelf notenbrood te maken.
  • 250 gram bloem (50% tarwebloeg en 50% roggebloem is ideaal)
  • Halve liter halfvolle melk
  • 0,1 liter water
  • 20 gram verse gist of 7 gram droge gist
  • 10 gram bakboter
  • Zout
  • 130 gram noten (mag een mix van walnoten, hazelnoten en andere zijn)

Notenbrood maken


Nu we al onze ingrediƫnten hebben kunnen we beginnen met notenbrood te maken:

  1. Los de verse gist op in water gedurende 15 minuten. Als het droge gist is moet je dit niet oplossen.
  2. Doe de bloem, melk, boter en zout samen. Voeg er nu droge gist samen met water aan toe of het mengsel van gist en water als je verse gist gebruikt hebt.
  3. Kneed het deeg.
  4. Dek af met plastic folie in een kom en laat dit een half uur rusten.
  5. Kneed nu het deeg verder maar voeg er het vermalen notenmengsel aan toe en laat dit opnieuw een half uur rusten zodat het deeg de tijd krijgt om te rijzen.
  6. Maak 1 grote bol van het deeg.
  7. Neem een bakplaat of een bakblik en smeer deze in met bakboter. Plaats het deeg op de bakplaat en laat dit nog eens 3 kwartier verder rijzen. Je kan ondertussen de oven al voorverwarmen op 225 °C.
  8. Plaats nu de bakplaat in de oven en laat het notenbrood bakken op 200 °C gedurende een 40 minuten. Kijk geregeld of het brood er gaar uitziet.

4 opmerkingen:

  1. is 1liter melk nie wat veel als ik brood maak met 500gr.bloem gebruik ik *-350ml water

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik voeg me bij de bedenking hierboven: een halve liter melk voor 250g bloem is veel te veel vocht. Kunt u dat aanpassen? Dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb nog niet veel ervaring met notenbrood maar de noten nemen ook wel beetje vocht op. Zou daar de reden voor verhoogde vochtopgave kunnen liggen misschien

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vandaag dit brood gebakken, maar was vanbinnen nog te nat,
    Jammer. Vond half liter melk ook wel veel

    BeantwoordenVerwijderen