Zelf Brood Bakken: Leer Hoe Je Brood Maakt Met Ons Recept

Hoe Zelf Brood Bakken


Zelf brood bakken is helemaal niet moeilijk. En wij zullen hieronder uitleggen hoe je dit zelf met gemak kan doen. Die heerlijke geur van versgebakken brood die je enkel bij de bakker om de hoek ruikt zal je binnenkort ook bij jou thuis kunnen ruiken als ons recept volgt.

Het recept om brood te bakken zal licht variëren afhankelijk van de broodsoort.

Alvorens je zelf brood gaat bakken moet je het juiste materiaal en de broodnodige ingrediënten in huis hebben. Hieronder gaan we hier dieper op in.

Materiaal om brood te bakken


Om jouw eigen brood te bakken heb je een oven nodig of een broodbakmachine. De meesten onder ons hebben wel een oven in onze keuken. Een gewone over volstaat zeker maar als je toch een toestel wilt specifiek om zelf brood te bakken dan kan je best een broodbakmachine kopen.


Ingrediënten om zelf wit brood te bakken


Voor een gewoon wit brood heb je de volgende ingrediënten nodig voor lekker brood te bakken:
  • Broodmix: Wil je het simpel houden dan kies je in de supermarkt voor een broodmix. Hieraan hoef je enkel nog water toe te voegen en je hebben alles wat je nodig hebt.
  • Bloem: Om brood te maken heb je bloem nodig en dan liefst nog eens bloem die redelijk wat gluten bevat. Hoe meer gluten in het deeg hoe beter het brood kan rijzen. Tarwebloem is uitermate geschikt om een brood te bakken omdat het brooddeeg goed rijst. Er zijn tal van andere soorten meel of mengsels die ook goed zijn om brood mee te bakken. Zo kun je ook spelt of kamut als broodbloem gebruiken. Als goed rondkijkt in de supermarkt zie je wel genoeg alternatieven.
  • Gist: Brood heeft gist nodig om te kunnen rijzen tenzij je zuurdesembrood maakt. Alleen bloem is niet genoeg. Ideaal is om verse gist te gebruiken. Hiervan heb je veel minder nodig dan gedroogde gist. Per kilogram bloem heb je 42 gram verse gist of 14 gram droge gist nodig. Je hebt dus niet veel gist nodig maar het is wel essentieel als je brood wilt bakken.
  • Zout: Brood zonder zout smaakt echt niet lekker. Dit mag gewoon keukenzout of zeezout zijn. Belangrijk is dat je het zout mengt met de bloem alvorens je er water en gist aan toevoegt want anders maak je de gist kapot en zal het brood niet rijzen.
  • Suiker: Dit wordt soms gebruikt om het gistingsproces te ondersteunen maar is niet nodig. Laat dit dus achterwege.
  • Water: Al deze ingrediënten samen zijn een droge boel. Je hebt nog water nodig en dit mag zeker en vast kraantjeswater zijn. Dit mag gewoon koud water zijn. Het is zelfs beter om koud water te gebruiken want water dat warm is kan je gist kapot maken.

Brood kneden


Eerst meng je de ingrediënten. Meng dus eerst de bloem met het zout. Pas daarna kan je er de gist aan toevoegen maar als dit verse gist is verbrokken je de gist eerst in het water en laat je dit een kwartier staan. Droge gist mag je direct toevoegen. Je brengt alles samen in een kom (bloem, zout en daarna gist), je megt alles goed en dan voeg je water toe (of in het geval van verse gist voeg je het gistmengsel toe) en je doet dit langzaam en je kneedt dit terwijl met de bloem.

Eens alles aan elkaar hangt heb je jouw brooddeeg. En dit moet je dan gedurende een kwartier goed kneden met jouw blote handen. Je weet wanneer het deeg klaar is als je het kunt uitrekken zonder dat het scheurt. Wil je niet met de hand het brooddeeg kneden? Dan kan je hiervoor een toestel gebruiken.

Deeg 1ste keer laten rijzen


Nu het deeg voor jouw brood klaar is moet het een eerste maal rijzen. Als het deeg goed genoeg gekneed is vorm je het om tot een bolletje. Je legt deze omgedraaid in een propere kom en dekt deze af met plastic folie.

Nu laat je het deeg rijzen in deze kom gedurende een halfuur. Doet dit gewoon op kamertemperatuur en zet de kom zeker niet in de frigo.

Geef jouw brood vorm


Na deze 1ste rijs kan je beginnen met het vormen van het brood. Leg de bol op een werkblad en druk het plat en geef jouw brood vorm. Misschien wil je wel een rond brood, een lang brood (zoals een stokbrood) of verschillende kleine broodjes bakken? De keuze is aan jou!

Laat het brooddeeg een 2de keer rijzen


Leg het gevormde brood op een bakplaat buiten de oven en dek het af met plastic folie. Of zet het in een bakvorm. Nu laat je het brood verder rijzen tot het in omvang verdubbeld is.

Ondertussen zet je de oven aan en laat je deze voorverwarmen op 220 °C.

Bak zelf brood


Haal de plastic folie van de bakplaat. Nu kan je de bakplaat in de voorverwarmde oven schuiven. Zet de temperatuur op 200 °C. Het brood zal minimaal 40 minuten moeten bakken in de oven. Om te controleren of jouw brood gaar is draai je het om en klop je op de onderkant. Klinkt het brood hol dan is het gaar. Haal het brood van de bakplaat en laat het op een bord of rooster afkoelen. Laat het zeker niet op de warme bakplaat afkoelen.

Je kan natuurlijk ook een broodmachine gebruiken om jouw eigen brood te maken. Het voordeel is dat je dan veel minder werk hebt. Je doet je ingrediënten in de broodbakmachine en deze maakt jouw broodje klaar. Het nadeel is dat de korst meestal dikker is en dat er een gat onderaan het brood zit van het ijzer waarmee de machine het brood kneed. Natuurlijk kan je kiezen om de broodbakmachine het brood te laten kneden en dan nadien jouw broodje zelf in de oven te bakken.

Met dit recept om brood te bakken heb je nu een lekkere krokant wit brood. Er zijn natuurlijk nog tal van andere recepten voor verschillende soorten brood. Maar voor een gewoon wit overheerlijk brood te bakken is dit recept simpel en goed.

Is zelf brood bakken goedkoper?


Zoals bij de meeste dingen is zelf iets maken goedkoper dan  het in de winkel kopen. Hoe dan ook het prijsverschil is misschien en voor die prijs waartegen grote industriële bakkerijen een brood kunnen produceren moet je het niet zelf maken. Maar als je echt de verse geur van vers brood wilt of je bent gewoon verzot op koken dan is zelf brood maken en bakken zeker een leuke beleving die je eens moet proberen.

1 opmerking:

  1. Ideaal is om verse gist te gebruiken. Hiervan heb je veel minder nodig dan gedroogde gist. Per kilogram bloem heb je 42 gram verse gist of 14 gram droge gist nodig. -> bijgevolg heb je meer verse gist nodig dan droge.

    BeantwoordenVerwijderen