Brooddeeg Maken
Er zijn verschillende soorten brooddeeg. Dit is logisch want er zijn ook vele broodsoorten. Brooddeeg is eigenlijk het deeg dat je maakt om jouw broodje te bakken.
Dit brooddeeg bestaat uit allerlei ingrediënten afhankelijk van het type brood dat je wilt bakken. Je kan in de supermarkt ook een broodmix vinden waar je dan enkel nog water aan moet toevoegen.
Brooddeeg bestaat uit de volgende onderdelen:
- Bloem: Dit kunnen verschillende soorten bloem zijn. (tarwebloem, speltbloem, roggebloem, etcetera)
- Gist of geen gist: Bijna altijd wordt gist verwerkt in brooddeeg. Dit kan droge of verse gist zijn. Van droge heb je slechts een derde nodig ten opzichte van de hoeveelheid verse gist. Er zijn ook broden waarbij men geen gist gebruikt om het deeg te laten rijzen maar desem of bakpoeder. Deze hebben ook rijzende eigenschappen.
- Water: Dit is altijd nodig.
- Zout: Zout is altijd aangeraden als toevoegsel aan brood. Let er wel op dat je het zout pas toevoegt nadat de bloem met de gist vermengd is want zout maakt de rijzende werking van het gist kapot.
- Andere ingrediënten: afhankelijk het soort brood worden soms nog andere ingrediënten toegevoegd zoals noten, suiker, rozijnen enzovoort.
Recept Brooddeeg maken
Het brooddeeg maak je als volgt:
- Je mengt de bloem met de gist of desem. Pas daarna meng je het zout er doorheen en voeg je langzaamaan water toe. Start onmiddellijk met kneden en blijf kneden tot jouw deeg soepel is alsof je een kauwgom hebt die je kan uitrekken. Dan is jouw deeg bijna klaar.
- Jouw deeg moet een 1ste maal rijzen voor zeker een uurtje. Daarna laat je het nog eens zeker een uur rijzen tot het in omvang verdubbeld is. Daarna kan je in een oven of een broodbakmachine jouw brood beginnen bakken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten