Verschil tussen een rozijnenbrood en krentenbrood
Tussen deze 2 broodsoorten is er niet veel verschil. Rozijnen en krenten zijn alletwee gedroogde druiven. Het enige verschil is dat krenten gedroogde druiven van een bepaald ras uit Griekenland zijn. Kortom rozijnenbrood of krentenbrood is nagenoeg hetzelfde. Dit wil zeggen dat je onderstaand broodrecept ook voor een krentenbrood kan gebruiken.
Ingrediënten voor rozijnenbrood
Dit recept zal wel een stuk anders zijn dan ons normaal recept om zelf brood te bakken.
Om rozijnenbrood te bakken volgens ons recept heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 500 gram tarwebloem.
- 50 gram suiker.
- 10 gram droge gist of 30 gram verse gist.
- 5 gram zout.
- 75 gram boter.
- 200 gram rozijnen.
- 200 ml halfvolle melk.
Rozijnenbrood bakken met broodbakmachine
Om zelf rozijnenbrood te bakken met een broodmachine ga je als volgt te werk:
- Meng het zout met de bloem en doe het mengsel in het toestel.
- Voeg suiker toe, een eidooier, melk, droge gist en boter.
- Laat de broodbakmachine starten met kneden. Sommige toestellen hebben een speciale stand voor rozijnenbrood. In dat geval zal het toestel beginnen met kneden en zal je op een bepaald moment de melding krijgen dat je rozijnen bij het deeg kan doen.
- Doe de rozijnen bij het brooddeeg en laat de machine verder zijn werk doen.
Uiteindelijk heb je overheerlijk en knapperig rozijnenbrood.
Rozijnenbrood bakken in de oven
Je kan ook zelf rozijnenbrood bakken in de oven:
- Verwarm de melk zodat deze lauw is.
- Verbrokkel nu verse gist in de melk en roer totdat deze goed opgelost is.
- Doe de tarwebloem in een kom en voeg er zout aan toe. Roer dit wat door elkaar met je handen zodat het zout goed met de bloem vermengd is.
- Maak een putje in het midden van de bloem en doe er de eidooier in.
- Strooi suiker rondom de eidooier.
- Nu gist in de melk opgelost is giet je deze in de kom met de bloem en roer je dit door elkaar met de handen of een spatel. Meestal gaat die een stuk makkelijker met de handen.
- Daarna voeg je boter toe en start je met kneden.
- Plaats de bol bloem in een schotel, dek deze af met plastic folie en laat het deeg rijzen tot deze verdubbeld is in omvang. Dit kan toch een half uur à een uur duren.
- Druk het deeg plat.
- Strooi de rozijnen over het deeg en druk ze lichtjes aan.
- Rol de buitenkant van het deeg naar binnen zo zullen de rozijnen zich binnenin het brood bevinden.
- Rol dit tot een ronde bol en laat dit rijzen op een ingevette bakplaat. Je kan ook een ingevette bakvorm gebruiken.
- Voorverwarm de oven op 180°C.
- Laat het rozijnenbroodddeeg opnieuw rijzen totdat het volume verdubbeld is.
- Als de omvang verdubbeld is plaats je het rozijnenbrood in de voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 40 minuten.
Nu heb je een lekkere krokant ovenvers rozijnenbrood.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten